هوش هیجانی کودکان و تاثیر EQ بر موفقیت آنها

استعداد و هوش هیجانی در کودکان

تاثیر هوش هیجانی کودکان بر روابط و موفقیتهای بچه ها 

برای شروع صحبت در مورد هوش هیجانی کودکان و تاثیرات هوش هیجانی بر موفقیت کوردکان ، کنجکاوی و اهمیت دادن والدین برای موفقیت کودکان انگیزه ای لازم را به یادگیری این مطالبی در مورد هوش هیجانی کودکان را صرورتی اجتناب ناپیذیر میکند.

برای ما داشتن فرزندی باهوش یک مسئله جدی و با اهمیت است. فرزندی که بتواند در مدرسه موفق عمل کند و سرآمد هم سن و سال ها و هم کلاسی هایش باشد یا حداقل بتواند از عهده تکالیف خود به خوبی بربیاید.

هوش هیجانی کودکان

تصور ما این است که ضریب هوشی بالا،  موفقیت افراد را تضمین می کند و به عقیده ی خیلی از ما مگر می شود فردی هوش بالایی داشته باشد اما موفق نباشد؟ یا مگر می شود بدون داشتن هوش بالا موفق و موثر عمل کرد!

حتما آدم های موفق و معروف دنیا هوش بالایی داشته اند وگرنه هرگز موفق نمی شدند!

هوش هیجانی چیست

رابطه هوش هیجانی و آدمهای موفق و معروف دنیا 

اما واقعیت اینطور نیست و بسیاری از افراد موفق ضریب هوشی چندان بالایی هم نداشته اند و موارد بسیاری وجود دارد که شخصی با ضریب هوشی پایینتر، موفقیت بیشتری نسبت به کسانی که هوش بالاتری از او داشته اند کسب کرده است!

هوش هیجانی و موفقیت کودکان

هوش هیجانی در کودکان یا EQ

میخواهم شما را با عامل مهم دیگری به اسم هوش هیجانی آشنا کنم که شاید کمتر نامش را شنیده باشید و کمتر مورد توجه شما بوده.

هوش هیجانی کودکان و موفقیت تحصیلی

اما مطمئن باشید اهمیت آن از هوش شناختی یا همان IQ به مراتب بیشتر است. چرا که هوش هیجانی دامنه گسترده تری دارد و در رفتار، روابط بین فردی و حتی شیوه تفکر و نگرش ما تاثیرگذار است.

اهمیت دیگر هوش هیجانی در کودکان اکتسابی بودن آن است. بله هوش هیجانی در کودکان یا EQ بر خلاف هوش شناختی که ارثی و ژنتیکی است، قابل تغییر و قابل هدایت و رشد است.

این که فرزند ما با چه هوشی متولد شود دست ما نیست اما این که هوش هیجانی کودک ما تا چه میزان رشد کند وابسته به شیوه تربیتی ما و محیطی است که در آن رشد می کند.

هوش هیجانی و بازیهای کودکان

هوش هیجانی کودک عاملی است که به او کمک می کند در آینده بتواند به راحتی نه بگوید، خوش بین باشد، در مقابل تنش های محیطی تاب آوری بالاتری داشته باشد و در اثر استرس های محیطی و درونی کمتر دچار اختلال عاطفی و روانی شود.

تاثیر هوش هیجانی کودکان در برقراری روابط با بقیه کودکان

اگر میخواهید فرزندتان روابط میان فردی سالم و مناسبی با هم سالانش داشته باشد و مسئولیت پذیری اجتماعی بالایی داشته باشد به تاثیر هوش هیجانی در کودکان خود اهمیت دهید و بستر رشد آن را فراهم کنید.

هوش هیجانی کودکان چیست

حتی خود شما می توانید همگام با فرزندتان در این زمینه رشد کنید چرا که هوش هیجانی را می توان در هر زمانی کسب کرد و آن را افزایش داد.

از دیگر مولفه های هوش هیجانی در کودکان استقلال، همدلی، حل مساله، شادمانی، عزت نفس، ابراز وجود، انعطاف پذیری و… است که هر کدام به فراخور موقعیت محیطی و روانی اهمیت پیدا می کنند و می توانند مانند یک ابزار برای کنترل و شناخت احساسات و هیجانات خود و دیگران به ما کمک کنند.

هوش هیجانی کودکان چگونه عمل میکند

(مقدمه) راه های بسیاری برای افزایش هوش هیجانی در کودکان وجود دارد و بهترین و مناسب ترین روش بازی کردن است.

اما قبل از این بهتر است تعریفی از هوش هیجانی داشته باشیم و با هر یک از مولفه های آن و اهمیت و کاربرد هرکدام بیشتر آشنا شویم.

هوش هیجانی در کودکان چیست؟

نخستین تعریف رسمی هوش هیجانی به همراه مفهوم پردازی و مدل‌سازی قابل اتکا، توسط پیتر سالووی (Peter Salovey) و جان مایر (John Mayer) انجام شد:

تعریف هوش هیجانی سالووی و مایر (منبع: مقاله هوش هیجانی؛ ۱۹۹۰)

توانایی نظارت و پایش احساسات و هیجانات خود و دیگران، تفکیک و تشخیص آن‌ها، و استفاده از این اطلاعات به عنوان راهنمای تفکر و رفتار.

استعداد و هوش هیجانی در کودکان

به زبان ساده تر و به طور مختصر میتوان این تعریف از دانیل گلمن را ارائه کرد که در تعریف هوش هیجانی گفت: هوش هیجانی مجموعه توانایی‌هایی است که به ما کمک می‌کنند هیجانات را در خود و دیگران، تشخیص داده و تنظیم کنیم.

درباره ی هیجان ممکن است تصور خیلی از ما این باشد که هیجان هر چه هست نمیتواند چیز خوبی باشد چون با عقل در تضاد است یا زمانی که فردی، هیجانی را حس می کند عقلش او را همراهی نمیکند! و به نوعی همیشه بین عقل و عاطفه یکی باید بر دیگری برتری داشته باشد.

هوش هیجانی در سنین مختلف کودکی و بزرگسالی

اما شادی، اندوه، خشم، ترس، نفرت، عشق، شگفتی، شرم و… جنبه های از هیجان هستند که بین تمام انسان های دنیا مشترکند و تنها ممکن است در نحوه بروز این هیجان ها بین افراد و فرهنگ های مختلف، تفاوت هایی وجود داشته باشد.

اهمیت هوش هیجانی کودکان

اما در نهایت همه ی ما انسان ها این هیجان ها را تجربه می کنیم و به عقیده ی گلمن(۱۹۹۵) که واژه هیجان را برای اشاره به یک احساس، فکر و حالت روانی و بیولوژیکی مختص آن و دامنه‌ای از تمایلات برای عمل براساس آن به کار می‌برد می توان گفت که هیجان ها منبع انگیزشی اولیه برای بسیاری از رفتارها و اعمال ما هستند.

هوش هیجانی کودکان چیست

فردی که هوش هیجانی بالایی داشته باشد می تواند هیجان خود را بشناسد (خودآگاهی هیجانی) و نیز هیجانات و عواطف دیگران را نیز درک کند (همدلی).

در نتیجه هیجان نه تنها با عقل

و رفتار مناسب در تضاد نیست بلکه امروزه بر اثرات روانشناختی هیجان تاکید زیادی می‌شود و این موضوع عموما پذیرفته شده است که هیجان به جای تداخل با سایر ظرفیت‌های شناختی، موجب افزایش آن‌ها می‌شود.

(لزارد، ۱۹۷۱؛ لیپر، ۱۹۴۸؛ تام کینز، ۱۹۶۲؛ شوارز، ۱۹۹۰؛ نقل از سالوی و همکاران، ۲۰۰۰، به نقل از امینی‌ها).

بنده زهرا بهرامی هستم کارشناس روانشاسی کودکان، افتخاره اگه در مورد هوش هیجانی کودکان و دلبندان خودتون سوالی داشتین کامنت بزارید. انشاا… پاسخهای علمی مناسبی برای سوالا پیدا میکنیم.

1 thoughts on “هوش هیجانی کودکان و تاثیر EQ بر موفقیت آنها

  1. اشتراک ها: هوش بین فردی گاردنر و ویژگی های افراد با هوش بین فردی بالا - آکادمی شعف

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *