ساخت پنکه رو میزی با استفاده از بطری
پنکه چگونه خنک میکند؟!
اول این که وقتی کمی رطوبت در هوا یا محیط وجود داشته باشد (یا اگر بدن در اثر گرما عرق کرده و مرطوب باشد)، هنگام وزش باد، این رطوبت تبخیر میشود؛ یعنی گرمای محیط یا بدن برای تبخیر آب صرف میشود و شما احساس خنکی میکنید.
و دوم اینکه باد با دورکردن هوای گرم دور و بر بدن شما، هوای خنکتر اطراف را جایگزین آن میکند، در نتیجه دمای هوا کمتر به نظر میرسد، البته برای این که خنکی هوا را حس کنید دمای اطراف باید از دمای بدن کمتر باشد، پس در گرمای بالای ۳۷ درجه سانتیگراد، به این روش خنک نخواهید شد!
همانطور که گفتیم پنکه باد ایجاد میکند. اما چگونه؟ در حقیقت به کمک پرههای چرخان پنکه، جریانی از هوا ایجاد میشود. در این شکل حالت جابجایی هوا هنگام چرخیدن پرهها را ببینید:
جابجایی هوا هنگام چرخیدن پره
پرههای چرخــان (Blades) و جریان هوا، درست مانند دو دوست یا همکار هستند، آنها با یکدیگر ارتباط نزدیکی دارند. همانطور که چرخیـدن پرهها، هوا را حرکت میدهد (مانند پنکه).
جهت حرکت هوا
از طرف دیگر جریان هوا و نیروی باد هم میتواند پرهها را بچرخاند (مانند فرفره).
اینجاست که میتوان از نیروی باد استفاده کرد و پرههایی را چرخاند، این پدیده در نیروگاههای بادی اتفاق میافتد و به کمک توربین آنها برق تولید میشود. نیروی جنبشی باد پرهها را میچرخاند، محور چرخش این پرهها به یک توربین متصل است که باعث چرخش آن میشود و این توربین توسط ژنراتورهای برق، الکتریسیته تولید میکند.
نیروگاههای بادی
تا اینجا باید فهمیده باشید مهمترین جزء پنکه چیست؟
پره
انواع متخلف پره
فکر میکنید چرا اندازه و شکل پرهها اینقدر متنوع هستند؟
پنکهها یا همان فنها کاربردهای زیادی دارند. تفاوت شکل، پهنا، حالت قرارگرفتن و تعداد پرهها، آنها را برای استفادههای مختلف مناسب میسازد.
جریان و فشار هوا در قسمت های مختلف جلوی پنکه
فراموش نکنید هر جا یک جسم مکانیکی به نام پره قرار است هوا را جابجا کند، شکل آن اهمیت زیادی پیدا میکند. پرهها حتماً باید انحناهای مناسبی داشته باشند و با زاویه مناسبی قرار بگیرند. این انحناها هنگام چرخش پره، با ایجاد اختلاف فشار هوا، جریان هوا ایجاد میکنند.
فکر میکنید یک پنکه با پرههای صاف و بدون انحنا چه مشکلاتی خواهد داشت؟
جریان و فشار هوا در پره
در مورد پنکهها یک نکته مهم دیگر هم وجود دارد!
جهت چرخش پرهها
چرخش برعکس پرهها میتواند پنکه را تبدیل به هواکش کند. هواکش بجای اینکه جریان هوا را پراکنده کند آن را به درون خود میکشد، مثلاً هود آشپزخانه همین کار را میکند.
بعضی از پنکههای سقفی هم که دو کاره هستند و میتوانند هم احساس گرما و هم خنکی ایجاد میکنند، با تغییر جهت چرخش پرهها از ساعتگرد به پادساعتگرد اینکار را انجام میدهند. با توجه به شکل روبرو به طرز کار آنها فکر کنید.
تاثیر جهت چرخش پرهها
آیا میدانستید قسمت پشت هر پنکه، خود یک هواکش است؟ فکر میکنید چرا؟
و حالا دانستنیهایی جالب در مورد پنکهها که میتواند خواندنی و لذتبخش باشد:
خوب است بدانید، انسانها از سالها قبل دنبال یافتن راههای مکانیکی برای جابجا کردن هوا بودهاند، و هندیها پیشتازان این کار به حساب میآیند. در مناطق مختلف جهان، برای جابجایی هوا به شکلی آسانتر و مطبوعتر، روشهای مکانیکی جالبی ابداع شد؛ مثلا یک نوع صندلی راحتی بادبزن.
شما هم به ساختن این صندلی فکر کنید. ساختن و استفاده از آن خیلی هیجان انگیز است!
صندلی بادبزن
پنکه با موتور بخار
جالب است بدانید قبل از پیدایش الکتریسته، موتورهای بخار هم برای ایجاد حرکت پرهها و ایجاد باد استفاده میشدند. هرچند احتمالاً گرمای ایجاد شده برای حرکت موتور بخار بیشتر از خنکی نسیمی بود که این نوع پنکه ایجاد میکرد!
اما از اواخر قرن نوزدهم تا امروز موتور الکتریکی پرههای پنکه را به چرخش وا میدارد.
پنکه با موتور الکتریکی
خوب است یک مدل عجیب و جدید پنکه، که در سال ۲۰۰۹ تولید شده است، را هم بشناسید. این پنکه که شکل حلقه است، بدون داشتن پره، هوا را خنک میکند. در این پنکهها یک موتور الکتریکی کوچک که در پایه وجود دارد مانند فن عمل میکند و مقداری هوا را داخل حلقه پنکه میفرستند، این هوا در این حلقه که شکل ایرودینامیک خاصی دارد میچرخد و از لبهی آن خارج میشود هم زمان از اطراف هم جریان هوا داخل حلقه کشیده میشود، و جریان هوایی که تقویتشده به صورت نسیمی یکنواخت از آن عبور میکند.
پنکه بدون پره پنکه بدون پره
حتماً شما پنکهها را در اشکال مختلف دیدهاید، میتوان آنها را به سقف یا دیوار وصل کرد و یا انواع پایهدار آن را روی زمین یا میز حتی در ماشین استفاده کرد.
چند نوع پنکه
از آنجا که در یک روز گرم، به یک وسیلهی خنککننده و تهویهکننده نیازداریم، از پرهها کمک میگیریم، آنها را با سرعت مناسب میچرخانیم وجریان هوا ایجاد میکنیم. به این ترتیب یک پنکه خواهیم داشت.
پس دست به کار شویم و برای نجات از گرما، یک پنکه بسازیم.
یک نکتهی مهم در ساختن پنکه وجود دارد:
هر چقدر پرههای پنکه تندتر بچرخند، هوا خنکتر میشود.
کپی شده از : http://schoolnews1.blog.ir
ببخشیداین رو که درستکردید چپ میکنه بهتر از چوب باشه